Användbara oneliners

Oneliners är alltid lite roligt att briljera med men en del av dem är ofta riktigt använbara. Tänkte visa en enkel oneliner som jag ofta finner användbar då jag t.ex ska felsöka i våra mediaspelare på jobb som innehåller en otroligt strippad linux dist med massa standard kommandon bortagna.

Oneliner’n används t.ex när man vill se om en fil ökar i storlek eller om man vill kolla hur fort filer skapas i en katalog.
[cce lang=”text”]while true ;do ls -al filnamn ;sleep 3; done[/cce]
Som du säker ser så är detta en evighets loop som kör “ls -al” var 3dje sekund tills du avbryter. While loopen kan givetvis användas med valfria kommandon och bör kännas till av alla som spenderar tid i en terminal.

Samma information kan uppnås med watch kommandot men detta saknas i min miljö.

Jämför gärna med att köra följande:
[cce lang=”text”]watch -n 3 “date; ls -al filnamn”[/cce]

Leave a Reply

Your email address will not be published.